Social Media

back

The Kids Are Alright: Family Travel Tips For Parents

travel tips parents kids
TravelPost Category - TravelTravel - Post Category - Inspiration & TipsInspiration & Tips

Itching to get away but unsure if you can swing it with kids in tow? Of course you can! Check out our expert family travel tips from TheLuxeNomad.com!

At TheLuxeNomad.com, we’re just full of family travel tips for parents! Because we know that kids and wanderlust don’t make for the easiest of mergers — from glares on the plane to finding the perfect destination. Here we compile a list of our favourites to ensure everyone has a great time, and that parents have a rejuvenating holiday.

kids-traveling-packing

#1: “What’s the Limit on Your Check-In Weight?”

The situation: Your suitcase can only fit so many diapers and of course, there’s no leaving Mr. Cuddles behind!

The solution: It’s not a toss-up between packing five bikinis and bottle detergent. You know your priorities (baby, obviously!), and luckily for parents, First Luggage VIP and Carry My Luggage do, too. The angels at Babies Travel Lite can also deliver the essentials straight to your villa.

kids cute backpack

#2: “Does my baby get carry-on allocation?”

The situation: It’s a legit question and you’d like to know.

The solution: Not unless your kid is above two years of age, but these super cute backpacks get the green light at any age, and they’re good for a juice box, animal crackers, and a diaper for good measure. Word to the wise, pull bags are a cruel joke when you end up carrying it awkwardly over your shoulder.

kids passport cover

#3: “Visa? What Visa?”

The situation: You can hardly remember where you left your keys, let alone your child’s travel documents.

The solution: Make a travel checklist. You’ll find a really handy print out here with all the necessities and then some. Planning ahead can help ensure travel visas are taken care of and everyone’s passports are valid (you forgot to check, didn’t you?).

kids flying

#4: “Remember What We Talked About?”

The situation: You’ve got a crier on board. While parents no doubt have developed immunity from the cries of their little ones, other passengers aren’t so lucky.

The solution: One word: iPad. While our generation drew and coloured our way (in and outside of lines) through childhood, kids these days have fun at their fingertips, literally. Our personal favourite is the PINKFONG app. Be warned, the songs are very catchy.

kids traveling hygiene

#5: “Don’t Touch That!”

The situation: What appears to be a world-class playground to your kids looks like a bacteria-infested nightmare to you, and it probably is.

The solution: Hand sanitiser and baby wipes. While some may call you paranoid, only a mother will truly understand the worry. Clean everything from cutlery to toilet seats, and hey, if you don’t want your kid drinking tap water either, that’s fine – better safe than sorry.

kids photography

#6: “This is An Original Da Vinci!”

The situation: You’re soaking up the culture but the little one? Not so much.

The solution: Get your mini nomad postcards from each destination and have them write messages on each one. They’ll have a lovely scrapbook to relive the memories when they’re older! Here’s a great tip: give them a kid-friendly camera and you’ll love looking at the intrinsic and overlooked things that interest a child.  Like trucks (true story).

food for kids traveling

#7: “Are There Nuts in This? NAAAHHTTSS?”

The situation: Your kid’s got some serious allergies.

The solution: Do some Googling beforehand and take note of the local cuisine and where problems for children with specific food requirements, or fussy eaters, might arise. Allergy UK produces cards in 27 different languages. See, parenthood isn’t paranoia!

kids traveling sightseeing

#8: “It’s Your Turn to Carry the Baby, Honey.”

The situation: You miss the convenience of your Bugaboo.

The solution: Again, it’s always better to have your accommodation and destination sussed out virtually before making any bookings. Family-friendly villas (you’re welcome) are extremely accommodating for things like prams, extra cots and such.

beach-family-vacation

#9: “Pick up the Pace, Baby!”

The situation: You’re a tedious planner, but the kids have an agenda of their own.

The solution: Take your time. Hey, a holiday is meant for kicking back, after all. Forget scheduling each potty break, each nap time and each sight-see. Have the essentials like snacks and the ‘poo kit’ (parents will know this one) with you at all times, and let the Rusk crumbs fall where they will.

traveling-with-kids-parents

#10: “Is it Nap Time Already?”

The situation: Mummy and daddy need their uh, alone time too.

The solution: If your villa doesn’t offer baby-sitting services, then you’re going to have to put the little one to sleep first. Too much excitement from all that postcard-writing and picture-taking can make sleep time a real chore. There’s really only one way for parents to get around this: pretend to be asleep. Hey, we’ve all done it!

Round up the fam bam, mamas, its due time for a getaway!

This article originally appeared in Wanderluxe.

more sassy mama

What's New

We're social
Our thoughts, hearts and prayers go out to the people of Sri Lanka and all those affected by this terrible tragedy. #unitedsrilanka #lovesrilanka #srilanka🇱🇰 #staystrong 🎨 @apsi_doodles
🌏 Just a little reminder to mamas and families on Earth Day. .⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
#sassymamasg #sosassy #earthday #earthday2019 #momlife #momquotes #motherhood #mommylife #parenthood #momsofinstagram #momlifeisbestlife #mommyhood⁣⠀
....and this is how you rock an Easter Sunday! Lovin' the sassy #ootd @daphneerokhin!⁣⠀
📸 @daphneerokhin⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
⁣⠀
⁣⠀
#sosassy #sassymamasg #kidszimmer #kidspiration #designforkids #letthembelittle #letthekids #simplychildren #pixel_kids #igkiddies #magicofchildhood #cutekidsclub #kidsroom #shopforkids #candidchildhood #childhoodunplugged #kidsplay #kidsmood #kidmodels⁣⠀
#kidsgram #kidsactivities #childrenof_instagram #childrenofinstagram #childrenfirst ⁣⠀
⁣⠀
⁣⠀
Sassy Mama DIY: Easy to do Bunny Character Easter eggs! Swipe left for a step by step guide with instructions below.⁣⠀
⁣⠀
Materials needed: Eggs, Paper, Acrylic Paint (White and your favourite colour), Brushes, Marker, Scissors, Crayons or Colour Pencils and Double Sided Tape or Glue.⁣⠀
⁣⠀
Step 1: Paint the entire egg white. ⁣⠀
Step 2:  Paint the bottom half in your favourite colour or whatever colour you want the bunny’s clothes to be.⁣⠀
Step 3: Draw in the facial features using your marker and crayons.⁣⠀
Step 4: Cut out and colour 2 bunny ears.⁣⠀
Step 5: Attach the paper ears to the top of the egg.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
.⁣⠀
#sassymamasg #sosassy #diy #easterdiy #easter2019 #diyeastereggs #diycrafts #momlife #momquotes #motherhood #mommylife #parenthood #momsofinstagram #momlifeisbestlife #mommyhood⁣⠀
Chocolate eggs and bunny kisses - our Easter wish for you mamas and your little ones! Happy Easter from the #sassymamasg team 🐰⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#sassymamasg #sosassy #momlife #momquotes #motherhood #mommylife #parenthood #momsofinstagram #momlifeisbestlife #mommyhood #easterwish #happyeaster #easter2019⁣
Long weekend calls for long baths with these bubble bunnies!⁣
📷 @raisingfivekind⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
⁣
#kidszimmer #kidspiration #designforkids #letthembelittle #letthekids #simplychildren #pixel_kids #igkiddies #magicofchildhood #cutekidsclub #kidsroom #shopforkids #candidchildhood #childhoodunplugged #kidsplay #kidsmood #kidmodels #kidsgram #kidsactivities #childrenof_instagram #childrenofinstagram #childrenfirst #siblingsbelike #siblinggoals #siblingsquad #siblingtime⁣
⁣
⁣
Breaking your @instagram feed with our kinda pout 😗⁣
📷 @hello.scout⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#sassymamasg #sosassy #momlife #momquotes #motherhood #mommylife #parenthood #momsofinstagram #momlifeisbestlife #mommyhood⁣
#kidszimmer #kidspiration #designforkids #letthembelittle #letthekids #simplychildren #igkiddies #magicofchildhood #cutekidsclub #kidsroom #shopforkids #candidchildhood #childhoodunplugged #kidsplay #kidsmood #kidmodels #kidsgram #childrenof_instagram #childrenofinstagram #childrenfirst⁣
⁣
⁣

We're social

What we're up to and what inspires us